Tabung Anak Yatim

Jumaat, 13 September 2013

Roti Sosej Gebu

Bismillah dan Assalamualaikum

Subhanallah sibuk sangat nampaknya Ibu Berdikari nak update entri..minggu ini sibuk menyiapkan bekalan roti untuk koperasi sekolah dan kelas pengajian Al- Quran dengan anak- anak jiran dan anak sendiri. Terasa penatkan mengurus keluarga dan kerjaya, tidak mengapa kita niatkan untuk ibadah dan biarlah penat kita berbaloi. Walau pun hidup tanpa suami, ia bukanlah batu penghalang untuk kita menikmati kebahagiaan. Ucapkan Subhanallah , alhamdulillah dan Allahu Akbar 33 kali sebelum tidur in sha Allah hilang semua kepenatan. Itu adalah tips daripada Rasullullah.

Baiklah, kali ini Ibu Berdikari mahu berkongsi resepi Roti Sosej Gebu yang menjadi kegemaran kanak-kanak mahupun remaja malah ibu bapa jua. Rasanya yang gebu, lembut dan pedas2 sedikit menggunakan sos pizza memang tak cukup makan sebuku. Siapa yang mahu menambah pendapatan sampingan apa lagi, inilah peluang untuk kita mencuba.

Jom kita layan resepinya.

Roti Sosej Gebu.

Bahan A

170ml air
5 gram yis
45 gram gula pasir
- Bancuh bahan di atas hingga larut dan biarkan seketika hingga berbuih dan ada perubahan
pengembangan yis.

Bahan B
250 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
1 biji telur
2.5 gram berada improver
5 gram baking powder
Secubit garam
- Satukan bahan di atas dan mula menguli dengan mencampurkan bahan A. Boleh uli dengan tangan atau menggunakan mixer.

Bahan C
10 gram planta
10 gram shortening/ lemak sayur/ vegetable oil
- campurkan pada doh yang telah siap diuli. Uli atau mesen hingga lembut dan gebu.
- Rehatkan doh hingga 30 minit dengan menutup doh hingga kembang dan naik.
- Setelah naik 2 kali ganda, menggunakan penumbuk daripada tangan kita, tumbuk doh untuk membuang angin.
- Uli seketika lagi dan bolehlah ditimbang dengan berat 50 gram sebuku.

Bahan D
- 11 batang sosej.Jika di belah 2 bolehlah gunakan 6 batang sosej sahaja.
- Sos , samada ready made atau buat sendiri.

- Buatkan doh secara memanjang agar mudah untuk dililit pada sosej.
- Susun doh pada loyang dengan sedikit jarak agar tidak melekat antara satu sama lain.
- Tunggu hingga 1 jam @  2 jam untuk mendapatkan hasil pengembangan yang baik. Bergantung pada tempat kita merehatkan doh. Jika mahu cepat mengembang letak di dalam oven yang belum dihidupkan api.
- Sebelum di bakar, letakkan sos di atas roti dan bakar menggunakan suhu 180 darjah dalam masa 15 minit bergantung pada oven masing- masing.

Adunan ini akan menghasilkan 11 biji roti sosej. Selamat Mencuba


Siap diadun


Setelah mengembang dan tumbuk dengan penumpuk tangan untuk buang angin




Uli sekali lagi


Siap untuk dibahagikan kepada 50gram


Potong doh dengan spatula


Siap dililit pada sosej


Letakkan sos dan bakar




Siap..Alhamdulillah

3 ulasan:

  1. memang nampak sedap walaupun agak renyah nak menyiapkannya kann

    BalasPadam
  2. membaked sendiri lbh seronok dan terasa puas menikmatinya,kan...saya pernah buat sekali..sekali ja hehe...renayh nak melilit hotdog tu dgn adunan..

    BalasPadam